diumenge, 31 de maig del 2015

KIVA: El programa antibullying

Què podem fer davant l'assetjament escolar?

L'assetjament a més d'una  agressió física  també és una agressió a distància mitjançant les xarxes socials i el whatsapp…

El bullying és un maltractament continuat que utilitza el xantatge i atempta la dignitat personal. Cristina Salmivalli ha creat un programa contra l'assetjament escolar que du el nom de "KIVA" (Paraula que en finlandés vol dir "benestar"). Segons la psicòloga Salmivalli, l'assetjament és proactiu; l'assetjador necessita audiència, i sentir-se poderós; per això tria víctimes febles i tímides.


Què poden fer les companys de classe? Per resoldre els casos d'assetjament es tracta de fer empatitzar als agressors amb les víctimes assetjades i per això cal que els companys no siguin indiferents, sinó que es tornin prosocials i ajudar a resoldre el problema. 
Per tant la solució passa per donar recolzament a les persones assetjades o que pateixen bullying i re-educar els assetjadors i exigir-les que demanin perdó a les persones assetjades.

El Programa Kiva s'aplica en el 90% de les escoles de Finlandia . Al llarg de tres períodes (als 7 anys, als 10 anys i als 13 anys) els alumnes reben vint sessions per aprendre  a reconèixer l'assetjament i millorar la convivència.
Kiva no és un conjunt de materials màgics…És un procés per a empatitzar amb les víctimes del bullying.

Les situacions d'assetjament ocórren quan els adults no són presents, o en llocs poc vigilats, per això els estudiants han de saber reaccionar davant accions de bullying. El Programa Kiva va reduir l'assetjament al 50% en dos anys i aquest ajuda a prevenir les conseqüències negatives de l'assetjament: aïllament social, frustració, baixa autoestima, depressió, dificultats d'aprenentatge, absentisme escolar, suïcidi…   
 
Mesures davant l'assetjament al col·legi  i a la classe.
Kiva ofereix informació als professors per abordar l'assetjament i implicar-los a tots damunt el tema mitjançant reunions formatives , reunions amb els pares i creació d'equips de tres professors que porten armilles reflectants per fer-se visibles  com responsables de la seguretat  de tots.
A l'aula els alumnes escolten exposicions i participen en discussions sobre l'assetjament i el respecte als altres. També hi ha un joc d'ordinador Kiva  per solucionar situacions davant l'assetjament.
L'objectiu és educar els alumnes sobre el seu rol per aturar l'assetjament . En comptes d'aprovar en silenci l'assetjament o alenar l'assetjador , els alumnes comencen a recolzar els alumnes víctimes i demostrar davant  la classe que estan en contra de l'assetjament.


Acabar amb l'assetjament és possible quan canvien les normes del grup i comparteixen responsabilitats.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada