APLICA EN 10 PASES AQUESTA METODOLOGIA:
- Selecció del tema i plantejament de la pregunta guia. Tria un tema lligat a la realitat dels alumnes que els motivi a aprendre i et permeti desenvolupar els objectius cognitius i competencials del curs que busques treballar. Després, planteja'ls una pregunta guia oberta que t'ajudi a detectar els coneixements previs sobre el tema i els convidi a pensar què han d'investigar o quines estratègies han de posar en marxa per resoldre la qüestió. Per exemple: Com concienciarías als habitants de la teva ciutat sobre els hàbits saludables? Quina campanya realitzaries per donar a conèixer als turistes la història del teu municipi? És possible la vida a Mart?
- Formació dels equips. Organitza grups de tres o quatre alumnes, perquè hi hagi diversitat de perfils i cadascun exerceixi un paper.
- Definició del producte o repte final. Estableix el producte que han de desenvolupar els alumnes en funció de les competències que vulguis desenvolupar. Pot tenir diferents formats: un full, una campanya, una presentació, una investigació científica, una maqueta ... Es recomana que els proporcionis una rúbrica on figurin els objectius cognitius i competencials que han d'assolir, i els criteris per avaluar-los.
- Planificació. Demaneu-los que presentin un pla de treball on s'especifiquin les tasques previstes, els encarregats de cadascuna i el calendari per realitzar-les.
- Recerca. Has de donar autonomia als teus alumnes perquè busquin, contrastin i analitzin la informació que necessiten per realitzar el treball. El paper del mestre és orientar i actuar com a guía.
- Anàlisi i la síntesi. Ha arribat el moment en què els alumnes posen en comú la informació recopilada, comparteixin les seves idees, debateixin, elaborin hipòtesis, estructurin la informació i busquin entre tots la millor resposta a la pregunta inicial.
- Elaboració del producte. En aquesta fase els estudiants hauran d'aplicar el què han après en la realització d'un producte que doni resposta a la qüestió plantejada al principi. Anima'ls a desenvolupar la seva creativitat.
- Presentació del producte. Els alumnes han d'exposar als seus companys el que han après i mostrar com han donat resposta al problema inicial. És important que comptin amb un guió estructurat de la presentació, s'expliquin de manera clara i donin suport a la informació amb una gran varietat de recursos.
- Resposta col·lectiva a la pregunta inicial. Un cop concloses les presentacions de tots els grups, reflexiona amb els teus alumnes sobre l'experiència i convida'ls a buscar entre tots una resposta col·lectiva a la pregunta inicial.
- Avaluació i autoavaluació. Finalment, avalua el treball dels teus alumnes mitjançant la rúbrica que els has proporcionat amb anterioritat, i demana'ls que s'autoavaluïn. Els ajudarà a desenvolupar el seu esperit d'autocrítica i reflexionar sobre els seus errors o errors.
Font: http://www.aulaplaneta.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada